Dieta śródziemnomorska |
Wyniki badań przeprowadzonych wśród ludzi stosujących dietę śródziemnomorską wskazują na jej bardzo korzystny wpływ na ich zdrowie. Szerokie poparcie wśród lekarzy ma stosowanie tej diety w profilaktyce pierwotnej i wtórnej choroby niedokrwiennej serca oraz w terapii nadciśnienia tętniczego. Przynosi również wielkie korzyści osobom chorym na cukrzycę. Zmniejsza ryzyko wystąpienia nadciśnienia, hipercholesterolemii i otyłości. Jeśli te schorzenia już wystąpiły, pomaga w ich leczeniu. Dietę śródziemnomorską może stosować każdy z nas, ponieważ główną jej zaletą jest to, że jest ona zdrowa i można ją stosować przez całe życie. Jest dietą umiarkowaną i nie wymaga radykalnych zmian w nawykach żywieniowych. Dieta śródziemnomorska w naszych warunkach nie polega na urozmaicaniu jadłospisu potrawami włoskimi, greckimi, francuskimi czy hiszpańskimi, lecz na wykorzystaniu rodzimych potraw i produktów we właściwych proporcjach. W diecie śródziemnomorskiej nie ogranicza się spożycia tłuszczów, jedynie wybiera się ich właściwy rodzaj, czyli tłuszcze jedno- i wielonienasycone. W pierwsze z nich obfituje oliwa, olej rzepakowy i awokado, drugie znajdują się w rybach, np.: łososiu, tuńczyku, makreli, olejach roślinnych oraz w orzechach. Nieodzowna oliwa z oliwek, wspaniale wzbogaca smak potraw, wyśmienicie zastępuje masło i margarynę. Swoje właściwości kardioprotekcyjne zawdzięcza korzystnemu wpływowi na profil lipidowy, obniżeniu ciśnienia tętniczego, właściwościom przeciwzakrzepowym oraz zmniejszeniu insulinooporności. Cenne orzechy, codziennie spożywane w diecie śródziemnomorskiej, oprócz nienasyconych tłuszczów, białek, węglowodanów, zawierają błonnik, witaminę E, kwas foliowy, potas, magnez, nie zawierają natomiast cholesterolu. Ważnym składnikiem diety śródziemnomorskiej jest alkohol, a przede wszystkim czerwone wytrawne wino. Korzystny wpływ alkoholu wiąże się z polepszeniem gospodarki lipidowej, działaniem antyagregacyjnym, podobnym do działania kwasu acetylosalicylowego, zmniejszeniem insulinooporności, a nawet zapobieganiem rozwojowi cukrzycy. Przy wychwalaniu zalet alkoholu w zapobieganiu chorób sercowo-naczyniowych należy jeszcze raz podkreślić, że tylko niewielka lub umiarkowana jego ilość ma korzystne działanie. Podsumowując, dietę śródziemnomorską cechuje: Spożywanie ryb szczególnie morskich i mięsa białego (kurczak, indyk oraz unikanie mięsa czerwonego ( ryby co najmniej dwa razy w tygodniu ). Zwiększone spożycie owoców i warzyw. Spożywanie warzyw strączkowych ( np. fasola ). Spożywanie orzechów. Zwiększone spożycie pełnoziarnistych produktów zbożowych. Picie czerwonego wina w małych ilościach. Ograniczenie spożywania produktów zawierających nasycone kwasy tłuszczowe np. ciastek, produktów pieczonych, niektórych margaryn. Stosowanie oliwy z oliwek. Ideę diety śródziemnomorskiej doskonale obrazuje Piramida Zdrowego Żywienia: [img][/img]http://img522.imageshack.us/img522/922/dietpir2.jpg |