maliny
Od stuleci maliny odgrywały również sporą rolę w medycynie ludowej, stosowano je jako środek na poty oraz regulujący gospodarkę wodną organizmu. Liście malin używane są natomiast do parzenia herbatek i płukanek.

Maliny należą do najpopularniejszych i najbardziej u nas lubianych owoców, taka zaś, a nie inna proporcja pomiędzy zawartością kwasów i cukrów, powoduje że można na surowo spożywać ich nawet duże ilości.

Co i w jakich ilościach jest w malinach?
Czyli wartości odżywcze malin.
Woda, tłuszcze, węglowodany, białka (g/100 gram malin):
Woda: 85,0 g. Tłuszcze: 0,3 g. Białka: 1,3 g. Węglowodany: 8,1 g.
KJ = 170

Witaminy (mg/100 gram malin):
B1: 0,02 mg. B2: 0,05 mg. B6: 0,09. C: 25 mg. E: -.
Karoten: 0,0073 mg

Minerały (mg/100 gram malin):
Sód: 3,0. Potas: 170,0. Magnez: 30,0. Wapń 40,0. Fosfor: 44,0
Żelazo: 1,0. Jod: -



  PRZEJDŹ NA FORUM