Uploaded with ImageShack.us

NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » ULUBIONA DIETA » MIT O ZIEMNIAKACH

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

mit o ziemniakach

  
Ela
31.03.2010 14:48:14
poziom 3

Grupa: Administrator 

Posty: 143 #508841
Od: 2010-3-12
Mit tuczącego ziemniaka:
Od dłuższego czasu istnieje mylne przekonanie, iż ziemniaki są produktami wysokokalorycznymi i tuczącymi. Takie niepochlebne zdanie zostało przypisane ziemniakom za sprawą zawiesistych, tłustych sosów, którymi polewa się bulwy. Warto pamiętać, że same ziemniaki są lekkostrawne i niskokaloryczne – 100 gramów to jedynie 84 kcal (dla porównania 100g ryżu białego gotowanego na sypko to 137 kcal).

Pomimo, iż ziemniaki bardzo często goszczą na naszych stołach nie zdajemy sobie sprawy z ich nadzwyczajnych właściwości, które wynikają z:
•wysokiej podaży witaminy C . Witamina ta podnosi odporność organizmu, ma właściwości bakteriobójcze, hamuje powstawanie w żołądku substancji rakotwórczych, ułatwia gojenie się ran, uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych krwinek.
•obfitości witaminy B1 i B2 oraz kwasu foliowego, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
•zawartości potasu, który pomaga zrównoważyć nadmiar sodu pochodzącego z soli kuchennej - najczęściej dodawanej do smaku przy gotowaniu warzywa.
•fosforu - ma korzystny wpływ na stan naszych zębów i dziąseł oraz bierze udział w procesach wzrostowych.
•występowania magnezu, który wzmacnia serce, manganu zapobiegającego osteoporozie oraz cynku wpływającego na tempo gojenia się ran i regenerację
•znacznej ilości błonnika regulującego pracę żołądka i przedłużającego uczucie sytości
•zawartości skrobi, która jako węglowodan złożony, trawiona jest stopniowo, dzięki czemu przez dłuższy czas we krwi utrzymuje się odpowiedni poziom glukozy.


Ze względu na właściwości moczopędne ziemniaki mogą być z powodzeniem stosowane w chorobach związanych z obrzękami i zastojem płynu w tkankach a także przy niewydolności nerek. Krochmal z kartofla działa natomiast łagodząco i osłaniająco na przewód pokarmowy, stosowany jest również zewnętrznie w leczeniu wielu chorób skóry, w tym także zmian alergicznych. Warzywa te są też doskonałym lekarstwem na problemy z pamięcią, gdyż usprawniają pracę mózgu i wzmacniają układ nerwowy.



Praktyczne rady
W bulwie ziemniaczanej składniki rozmieszczone są nierównomiernie. Najwięcej minerałów i witamin znajduje się od razu pod skórką. Natomiast w środku gromadzi się głównie skrobia. Z tego względu, aby korzystać w pełni z właściwości ziemniaka, należy go odpowiedni przygotować:
1.Bulwy należy gotować w jak największych kawałkach, w minimalnej ilości wody.
2.Warto unikać przetrzymywania ziemniaków przed gotowaniem w wodzie, gdyż większość zawartych w nich witamin rozpuści się i trafi do zlewu wraz z odlaną wodą.
3.Skórkę powinno się obierać bardzo cienko. Straty składników odżywczych ziemniaków gotowanych w łupinach wynoszą do 20 proc., a obranych aż do 54 proc.
4.Pamiętać należy o dokładnym obieraniu ziemniaków, ponieważ w częściach zielonych zawierają one szkodliwe dla zdrowia człowieka glikozydy np. solaniny

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » ULUBIONA DIETA » MIT O ZIEMNIAKACH

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!


TestHub.pl - opinie, testy, oceny