
Grupa: Administrator 
Posty: 143 #509089 Od: 2010-3-12
| Agrest Agrest - opis owocu, jego rodzaje, odmiany. Składniki i wartości odżywcze, witaminy, minerały, kalorie.
Agrest jest owocem pochodzącym z Europy, pierwsze wzmianki o nim można odnaleźć w literaturze z XVI w., wtedy to był znany jako roślina głównie żywopłotowa. Wierzono także w przesąd, że zatknięcie gałęzi dzikiego agrestu za ramy drzwi i okien domów ochroni je od nieszczęścia. Z czasem dziki agrest został przez ludzi przesadzony na żyzną, glebę gdzie szybko puścił korzenie oraz dał owoce słodsze i większe aniżeli dotychczas. Po udanej próbie "udomowienia" dzikiego agrestu, nasi przodkowie zaczęli eksperymentować z jego odmianami, chorować krzyżówki, aż w końcu otrzymali agrest taki jaki znamy dzisiaj. Warto również wiedzieć, że agrest jest jednym z pierwszych krzewów, które wiosną robią się zielone, a także jako jeden z pierwszych dostarcza nam swoje owoce - nadające się zarówno do spożywania na surowo jak i na kompoty, dżemy, galaretki.
Agrest dzięki dużej zawartości magnezu i wapnia, pozytywnie wpływa na wzrost kości i zębów, a dzięki twardej skórce i licznym pestkom, wpływa pozytywnie na procesy trawienia. Należy pamiętać aby nie spożywać na surowo niedojrzałego agrestu - jest bowiem wielce prawdopodobne, że może on spowodować poważne zatrucie!
Co i w jakich ilościach jest w agreście? Czyli wartości odżywcze agrestu. Woda, tłuszcze, węglowodany, białka (g/100 gram agresu): Woda: 87 g. Tłuszcze: 0,2 g. Białka: 0,8 g. Węglowodany: 8,8 g. KJ = 190
Witaminy (mg/100 gram agrestu): B1: 0,02 mg. B2: 0,02 mg. B6: -. C: 45 mg. E: -. Karoten: 0,035 mg
Minerały (mg/100 gram agrestu): Sód: 1,6. Potas: 200,0. Magnez: 15,0. Wapń 29,0. Fosfor: 30,0 Żelazo: 0,63. Jod: śladowy
|