
Grupa: Administrator 
Posty: 143 #509095 Od: 2010-3-12
| .
Banan Banany - opis owocu, jego rodzaje, odmiany. Składniki i wartości odżywcze, witaminy, minerały, kalorie.
Banany rosną na krzakach wyglądających jak drzewa, w kiściach osiągających nawet długość 3 metrów. Owoce te rosną tylko w klimacie tropikalnym. Czy wiecie, że banany z botanicznego punktu widzenia są jagodami!
Od wyrazu banan powstało już wiele słów pochodnych, np. "bananowiec" to statek przystosowany i przewożący banany, a "bananojad" to barwny ptak afrykański którego podstawową dietę stanowią banany.
Banany mogą i smakują, to zrozumiałe, jednak ich prawdziwym fanom trzeba przypomnieć, że banan (wyjątkowo wśród owoców) jest tuczący! Owoce te zwierają ponad 3 razy więcej kalorii niż grejpfrut czy cytryna. Banany mają również liczne wartości odżywcze, przykładowo mają wysoką zawartość potasu, fosforu i magnezu oraz są łatwo przyswajalne, stąd bananów obecność w wielu dietach pochorobowych oraz w różnych przetworach dla niemowlaków.
Co i w jakich ilościach jest w bananie? Czyli wartości odżywcze banana. Woda, tłuszcze, węglowodany, białka (g/100 gram banana): Woda: 74 g. Tłuszcze: 0,14 g. Białka: 1,2 g. Węglowodany: 23 g. KJ = 420 !
Witaminy (mg/100 gram banana): B1: 0,044 mg. B2: 0,057 mg. B6: 0,37. C: 12 mg. E: 0,45. Karoten: 0,04 mg
Minerały (mg/100 gram banana): Sód: 1,0. Potas: 390,0. Magnez: 36,0. Wapń 8,7. Fosfor: 28,0 Żelazo: 0,55. Jod: -
|