
Grupa: Administrator 
Posty: 143 #509109 Od: 2010-3-12
| Czosnek Zwalcza infekcje, zawiera substancje chemiczne, które działają przeciwnowotworowo, zmniejsza lepkość krwi i działa przeciwzakrzepowo, obniża ciśnienie tętnicze krwi, poziom cholesterolu i triglicerydów, pobudza układ odpornościowy, działa zapobiegawczo i niesie ulgę w przewlekłych zapaleniach oskrzeli, działa wykrztuśnie. To nie wszystko. Skuteczny przeciw owsikom i innym pasożytom jelitowym, zwalcza ołowicę, podnosi potencję, rozszerza naczynia krwionośne. Ile? Od pół ząbka do kilku ząbków dziennie. Gotowany czosnek traci część swoich właściwości, w tym bakteriobójcze. A zapach z ust po zjedzeniu czosnku? Przez ponad 50 lat naukowcy ze wszystkich stron świata nie rozwiązali tego problemu. Uradzili w końcu, by po konsumpcji czosnku żuć natkę pietruszki przez co najmniej pół godziny!! Nie każdy ząbek czosnku ma takie samo działanie. Im świeższy czosnek tym skuteczniejszy! Uczeni zalecają jeść czosnek tuż po wykopaniu z ziemi! Również rodzaj gleby na której rośnie czosnek ma duże znaczenie na jego właściwości lecznicze. Niestety, nie sprecyzowano na czym ta zależność polega. Czosnek może wywoływać reakcje alergiczne.
|