
Grupa: Administrator 
Posty: 143 #509110 Od: 2010-3-12
| Fasola. Wszystkie rodzaje fasoli: czarna, czarne oczko, ciecierzyca, jaś, soczewica, limeńska, wielokwiatowa, pinto, bób, i biała. Obniża poziom złego cholesterolu LDL, zawiera substancje chemiczne hamujące rozwój nowotworów, kontroluje poziom insuliny i cukru we krwi, obniża ciśnienie tętnicze krwi, reguluje pracę jelita grubego, zapobiega zaparciom i wspomaga ich leczenie, zapobiega hemoroidom i innym schorzeniom związanym z problemami trawiennymi. Szklanka gotowanej fasoli dziennie powinna wystarczyć. Nie zalecają jadać fasoli konserwowej gdyż może powodować wzrost poziomu cukru i insuliny we krwi. A wzdęcia? Powstają w procesie trawienia cukru zawartego w fasoli. Jednak im więcej i częściej jemy fasolę, tym mniejsza wrażliwość na wzdęcia lub nawet całkowity brak.! Doświadczenia na zwierzętach potwierdzają działanie antynowotworowe fasoli.
|