Uploaded with ImageShack.us

NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » O PRODUKTACH ... » O RUŻU

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

o Rużu

ciekawy
  
Ela
31.03.2010 15:08:37
poziom 3

Grupa: Administrator 

Posty: 143 #508867
Od: 2010-3-12
Uff, kilka godzin pracy ale myślę, że zawarłem tu trochę przydatnych informacji wesoły Komentujcie.

Podstawowe informacje:
Ryż Siewny (łac. Oryza sativa) bo o takim będzie tu mowa jest to roślina zbożowa pochodząca a Azji Południowo-Wschodniej (o miejscach uprawy później). W systematyce ryż siewny to rodzina wiechlinowate a rodzaj ryż. Ryż siewny stanowi podstawę wyżywienia dla około 30-35% populacji ludzi na świecie.

W dalszej części artykułu dla ułatwienia ryż siewny nazywał będę ryżem.


Odmiany Ryżu:

Ryż długoziarnisty - to zdecydowanie najbardziej popularny gatunek ryżu. Jego ziarna są sporo dłuższe niż szersze. Ryż ten po ugotowaniu jest puszysty oraz nie klei się do siebie (jest sypki) dlatego że zawiera niedużo skrobi. To właśnie ten ryż stosujemy najczęściej do kurczaka, itp.

fot. ryż biały długoziarnisty

Ryż krótkozianisty - jak sama nazwa wskazuje ryż ten jest krótszy (ma owalny kształt). Po ugotowaniu klei się do siebie (zasługa dużej zawartości skrobi) przez co stosowany jest do potraw jedzonych pałeczkami. Stosowany jest również do deserów i zapiekanek.

fot. ryż krótkoziarnisty biały

Ryż Dziki (zizania aquatica, Ostruda wodna) - ryż który tak naprawdę nie jest ryżem (tak jak ryż należy do rodziny wiechlinowatych, ale należy do rodzaju oryza). Ma długie brązowe ziarna które po ugotowaniu stają się purpurowe. Jest niezwykle bogaty w witaminy, zazwyczaj mieszany jest z ryżem białym.
Blocked Ad
fot. ryż dziki - ostruda wodna


Rodzaje przetworzenia ryżu:

Ryż brązowy - jest to ryż o brązowawym kolorze, zawiera dużo więcej błonnika od ryżu białego (około 8-9% jego masy to błonnik). Ryż ten zawiera więcej błonnika dlatego, że jest mniej przetworzony (ziarna nie są polerowane tzn. usuwane są tylko łupiny; zalążki i otręby zostają). Ma nieco ostrzejszy smak, częściej stosowany jest do potraw orientalnych. Ryż brązowy ma trochę inne wartości odżywcze od ryżu białego ale o tym później.

fot. ryż brązowy długo ziarnisty

Ryż biały - jest to ryż o białym kolorze, ma nieco delikatniejszy smak niż ryż brązowy. Główną różnicą między ryżem białym a brązowym jest to, że biały przechodził proces polerowania (jest pozbawiony zarówno łupiny, zalążka jak i otrębów). Ryż biały ma dużo mniej błonnika (około 2%) oraz nieco inne wartości odżywcze od ryżu brązowego.

Ryż parboiled - to ryż który został spreparowany termicznie (nawilżony parą wodnym o wysokim ciśnieniu) co spowodowało powstanie warstwy ugotowanej skrobi, Warstwa ta sprawia, że ziarenka ryżu nie kleią się do siebie. Ryż ten ma złocisty kolor, jego wartości odżywcze są niemal identyczne co ryżu brązowego.

fot. potrawa z ryżem długoziarnistym parboiled


Wartości odżywcze:
Ryż niezależnie od odmiany posiada bardzo dobre wartości odżywcze, posiada wiele witamin i błonnika. Ryż to bardzo dobre źródło węglowodanów. Niestety nie mogłem znaleźć dokładnych danych o wartości ryżu paraboiled ale postaram się to uzupełnić w najbliższym czasie. Jeśli ktoś coś wie o wartościach odżywczych tego ryżu to proszę niech piszę.

Nazwa Ryż Biały Ryż Brązowy Ryż Parboiled
Energia 360kcal 357kcal 355
Białko 6,7g 7,1g 7,8g
Tłuszcze0,7g 1,9g 0,9g
Węglowodany 79g 76,8g 78,8g
Indeks glikemiczny 80 65
Błonnik 2,4g 8,7g
Woda 13g 13g
Wapń 10mg 32mg
Żelazo 0,8mg 1,3mg
Magnez 13mg 110mg
Fosfor 135mg 250mg
Potas 111mg 260mg
Sód 6mg 10mg


Uprawa ryżu:
Nie będę się zagłębiał w dokładny proces uprawy i zbierania ryżu ponieważ w naszym regionie ryż lepiej kupić niż próbować hodować samemu
. Najwięcej ryżu uprawiają i eksportują takie państwa jak Tajlandia, Indie, Chiny, Wietnam, USA oraz Pakistan. W europie najwięcej ryżu uprawiają Włosi.
Wspomniany wcześniej ryż dziki który nie jest tak naprawdę ryżem uprawiany jest w USA, Australii i na Węgrzech.

fot. pole ryżowe w Indonezji


Przegląd rynku Polskiego:
W Polsce ryż jest produktem łatwo dostępnym i stosunkowo tanim dla mieszkańców naszego kraju. W Polsce można kupić wszystkie niemal najpopularniejsze odmiany ryżu, sprzedażą ryżu zajmuje się kilkanaście firm.

Część oferty Ryżu w Polsce:
(zdjęcia i ceny pochodzą ze sklepu internetowego a.pl , ceny w sklepach tradycyjnych są o kilka-kilkanaście groszy mniejsze)


Ryż Sonko Biały 4x100g , cena: 3,12zł (7,80 zł/kg)


Kupiec Ryż naturalny brązowy 4x 100g, cena: 3,54zł (8,85 zł/kg)


Sonko Ryż biały długoziarnisty 1kg, cena: 5,24 zł (5,24 zł/kg)


Sonko Ryż parboiled 4x100g, cena: 3,45 zł (8,63 zł/kg)


Sonko Sunrice ryż biały 4x100g, cena: 2,67 zł (6,68 zł/kg)

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » O PRODUKTACH ... » O RUŻU

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!


TestHub.pl - opinie, testy, oceny