
Grupa: Administrator 
Posty: 143 #509094 Od: 2010-3-12
| Od stuleci maliny odgrywały również sporą rolę w medycynie ludowej, stosowano je jako środek na poty oraz regulujący gospodarkę wodną organizmu. Liście malin używane są natomiast do parzenia herbatek i płukanek.
Maliny należą do najpopularniejszych i najbardziej u nas lubianych owoców, taka zaś, a nie inna proporcja pomiędzy zawartością kwasów i cukrów, powoduje że można na surowo spożywać ich nawet duże ilości.
Co i w jakich ilościach jest w malinach? Czyli wartości odżywcze malin. Woda, tłuszcze, węglowodany, białka (g/100 gram malin): Woda: 85,0 g. Tłuszcze: 0,3 g. Białka: 1,3 g. Węglowodany: 8,1 g. KJ = 170
Witaminy (mg/100 gram malin): B1: 0,02 mg. B2: 0,05 mg. B6: 0,09. C: 25 mg. E: -. Karoten: 0,0073 mg
Minerały (mg/100 gram malin): Sód: 3,0. Potas: 170,0. Magnez: 30,0. Wapń 40,0. Fosfor: 44,0 Żelazo: 1,0. Jod: -
|